Nega Ruža

Zaštita ruža od bolesti i štetočina

Najvažnije bolesti ruža su pepelnica (Sphaerotheca pannosa) i zvezdasta pegavost (Marsonnina rosae). Pepelnicu vrlo lako možemo uočiti po uzdignutim crvenkastim površinama gornje strane lista a simptomi se kasnije uočavaju kao brašnasta prevlaka na svim delovima biljke.

Pegavost se lako prepozna po tamno smeđim do crnim pegama nepravilnog oblika. Javljaju se na gornjoj strani lista. Gljiva, uzročnik bolesti, naknadno izlučuje etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Zbog toga, već u julu, možemo naći karakteristične slike ogolelih grmova ruža. Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruže pa je važno sakupljati otpalo lišća i orezivati zaražene grane.

Suzbijanje ovih bolesti počinjemo preventivno i to od početka maja. Neki kažu da bi sa zaštitom trebali početi kad crvena boja lista prelazi u zelenu, no to najviše zavisi od vremenskih uslova tj. od vlage i temperature. Jača pojava pepelnice i pegavosti može se očekivati u julu i avgustu. Ukoliko nismo provodili preventivnu zaštitu puno ranije, tada je borba protiv ovih bolesti gotovo nemoguća.

 

U program u zaštite ruža od bolesti trebamo koristiti preparate ili kombinacije preparata koji deluju na obe bolesti. U početku možemo koristiti kontaktne fungicide preventivnog delovanja a kasnije u julu i avgustu koristimo sistemične fungicide. Od kontaktnih fungicida preventivnog delovanja najpoznatiji su:  Dithane, Antracol, Polyram, Merpan i dr. a protiv pepelnice: Sumpor, Chromosul, Karathane… Od sistemičnih preparata protiv pepelnice poznati su: Chrystal, Rubigan, Systhane, Domark … Kvalitetniji i nešto skuplji preparati koji djeluju na obje bolesti su Folicur, Baycor i  Quadris.

Za razliku od bolesti, štetočine na ružama ne prskamo preventivno već ih suzbijamo kod jače pojave. Ruže najčešće napadaju lisne vaši. Njih efikasno suzbijamo sistemičnim insekticidima kao što su Rogor, Pirimor, Confidor, Actara, Calypso, Mospilan… Gusenice i tzv. tvrdokrilce poputa dlakavog ružičara suzbijamo sintetskim piretroidima  poput Chromorela, Fastaca, Decisa, Sumialfe, Beta baytroida.